понеділок, 1 грудня 2014 р.

1 ГРУДНЯ - ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Всесвітній день боротьби зі СНІДом став одним з найбільш визнаних міжнародних днів здоров’я і важливою можливістю для підвищення рівня обізнаності про це захворювання та його профілактику. Він був заснований в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я, і ​​вперше цей день відзначався 1 грудня 1988 року. У 1996 році почала діяти Об’єднана програма ООН з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS).
   ”Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це можливість дізнатися факти про ВІЛ-інфекції та втілити знання в практику. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти і усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань піклуватися про власне здоров’я і здоров’я інших і допомогти тим, хто живе з ВІЛ “, – повідомляють в українському представництві UNAIDS.
Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічечка, жодна акція в цій області не обходиться зараз без неї. Ця стрічечка як символ розуміння СНІДу була задумана навесні 1991 року. Її ідея належить художникові Франку Муру. Він жив в провінційному містечку штату Нью-Йорк, де сусідня сім’я носила жовті стрічки, сподіваючись на благополучне повернення своєїдочки-солдата з Персидської затоки.
 Стрічки як символ з’явилися уперше під час Війни в Затоці. Зелені стрічки, схожі не перевернуту букву “V”, стали символом переживань, пов’язаних зі вбивствами дітей в Атланті. Художник вирішив, що стрічечка могла бути метафорою і для СНІДу теж.
    Ідея була прийнята групою “Visual AIDS”. Оскільки організація складалася з професійних художників і менеджерів від мистецтва, реклама видимого символу боротьби зі СНІДом була зроблена дуже вдало. Усе почалося дуже просто. Ось уривок з ранньої рекламної листівки “Visual AIDS” : “Відріжте червону стрічку 6 сантиметрів завдовжки, потім згорніть у верхній частині у формі перевернутої “V”. Використайте англійську шпильку, щоб прикріпити її до одягу”.
    Проект “Червона стрічечка” був офіційно розпочатий на 45-ій щорічній церемонії вручення нагород “Tony Awards” 2 червня 2000 року. Усім номінантам і учасникам було запропоновано (і досить успішно) приколоти такі стрічки. Згідно з прес-релізом, що анонсує проект “Червона стрічечка” : “Червона стрічка (перевернуте “V”) стане символом нашого співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДУ. Найбільша надія, пов’язана з цим проектом, – це те, що до 1 грудня, Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, ці стрічки носитимуть у всьому світі”.
 Запрошуємо усіх небайдужих приєднатися до цієї акції та разом з нами відзначити цей день. 

Немає коментарів:

Дописати коментар